2009-01-31

PeeWee-variant i en IKEA: Hol

Till katternas toalåda, peewee-variant inhandaldes en styck begagnad HOL, ett paket Bergo-platta modell: Unique och två stycken plastlådor: Antonius 25l från Ikea.

Bergoplattan är en beställningsvara och vi valde modellen Unique eftersom den klarade av att inte släppa igenom 6 mm träpellets, vilket den vanliga bergo-plattan gör. Måtten på plattan är 37,72 cm x 37,72 cm. Det gick åt en och en halv platta till en låda. Vi gjorde två.

Antonius har måtten: br 42 cm, dj 55 cm och hj 15 cm.

Verktyg som användes var en borrmaskin, en sticksåg, en rasp, en sax, en vass kniv, en linjal, ett mjukt måttband, en tuschpenna och en dammsugare. Det blir en himla massa plastfnas!







Först så borrades ett större hål och sedan sågade vi ut 5 "remsor" i botten på en av plastlådorna med en sticksåg, efter det "mönster" som fanns i lådan. Remsorna använde vi senare i bygget. Det blir en hel del plastfnas som man får skrapa bort med en vass kniv.



Två plattor sattes ihop och sågades till för att passa i lådan, hörnen rundades till lite och kanten undertill fasades av lite med en rasp. Undertill så finns det åtta hål och till dessa hittade vi i gömmorna lika många korta och tjocka skruvar. En plastremsa kortades av och skruvades fast undertill för att stadga upp plattformen (gjorde detta pga tidigare försök).









Handtagen på kortsidorna sågades av för att det inte skulle bli något mellanrum mellan lådan och väggen där det kunde ramla ner pellets. Kanten mellan lådorna som övre lådan vilar på lämnades kvar för att det skulle bli ett bra avstånd mellan bottnarna i lådorna där det nerkissade spånet hamnar. Det är bra när man har flera katter. Vi brukar dessutom lägga några pelletsar i botten som suger åt sig det första kisset. Då luktar det mindre.


På långsidorna så tillverkade vi ett u-format stöd med korta ben för att inte den övre lådan ska vicka. Man ta en remsa och värmer den försiktigt över ett ljus så att plasten blir mjuk och böjbar. Sedan var det bara att böja till två ben och klippa av benen i lämplig längd.




Vi borrade ett hål för bulten och skruvade sedan fast u-stödet med en bult, en liten bit avknipsad smal slang, u-stödet, en bricka och en mutter.


Som gjuten passar lådorna i Holen. Nu är det bara gångjärn till locket och ev nått sprättskydd inuti som fattas. Det är utsågat hål i sidan så att katterna kan ta sig i och ut i lådan. För övrigt använder vi den bit som blev över då vi sågade ut ett hål, till kastrullunderlägg.





Denna står i vårt vardagsrum och sedan har vi en till i hallen. Vi fnular nu på andra lösningar för badrummet och övervåningen men det är så svårt att hitta en begagnade Hol och den säljs ju inte längre på Ikea. Det är skönt att "gömma undan" kattlådan och det blir dessutom mindre spill på golvet av sand eller pellets, vilket man nu använder. Den gamla modellen av PeeWee tar ju dessutom stor plats men är inte så stor inuti och har ganska litet bottenutrymme när man har fler katter. För oss var det också viktigt att kunna använda 6 mm träpellets, en kompromiss mellan katternas trivsel och miljön.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Jysk har en tvättkorg i lite samma stil som Hol: http://www.jysk.se/210/346/502/3637100/a/catalog Den verkar tyvärr vara lite mindre, men det går kanske att göra mindre kattlåda? /Ekatt från kattforum

Katternas Matte sa...

Aha, då ska jag kolla på den. Tack!

Anonym sa...

Vilken bra konstruktion!

MVH //Hanna

Katternas Matte sa...

Tack så mycket! Jag kan säga att så här efter en tids användande att det funkar jättebra. Så bra att vi ska göra en till att ha i badrummet som får stå utan Hol. Utrymmet i botten var verkligen kanonbra.